Artikel fra Copenhagen ART:

Det hele startede en dag, da Lajla cyklede med sin dengang treårige datter bag på cyklen, og en mand åbnede sin bildør, på det forkerte tidspunkt. Hun fløj hen over bilen og opdagede, kort tid efter, at hendes datter, som var spændt godt til cyklen, lå på kørebanen. Først da pigen var bragt i sikkerhed på fortovet opdagede Lajla, at hun kunne ikke gå.

Dette resulterede i tre år, som blev tilbragt mere eller mindre i sengen og hvor hun ikke have de store muligheder for fysisk aktivitet. Til gengæld fejlede Lajlas indre liv intet.
Det sker ofte, at ting, mennesker og begivenheder kommer ind i vore liv på de rigtige tidspunkter. Det var nok det, der skete for Lajla, da en af hendes veninder en decemberdag kom på besøg, medbringende en tegnejulekalender.

En julekalender, hvor Lajla hver dag skulle udføre en tegneopgave med lys, skygge og lignede. Samtidigt med denne aktivitet, kom en anden af hendes gode venner forbi kom med Frida Kahlos selvbiografi. En selvbiografi af en kvinde, der ligeledes havde haft et uheld med sin ryg.

Den kreative proces med julekalenderen, som Lajla kunne forsvinde ind i, hjalp hende med at fjerne fokus fra hendes smerter. Historien om Frida Kahlo gav inspiration, fascination, kampmod og gejst i beskrivelsen af den måde Frida var kreativ på.

I december kom veninden igen forbi og blev meget overrasket over de fremskridt, som Lajla havde gjort, ved sine tegninger. Derfra startede Lajla en selvuddannelse og tegning blev ikke kun til en kreativ, men også til en meditativ proces, som var med til at føre hende ud af smerter, ud af morfin og ud af sin zombieagtige tilværelse.
- I virkeligheden hænger det sådan sammen for mig, at hvis du gør noget, som gør dig glad, så påvirker det også helt ned til det mindste celle i kroppen og bliver helbredende!
- Jeg har faktisk erfaret at det er en vigtig proces, det at lære at tænke balance, både psykisk og fysisk, at det er enormt livgivende. Og hvis du ikke er glad for dit liv, hvis du er ikke glad for det du gør, så skaber det ubalance, så virker det destruktivt.

Vil det sige, at hvis du forholder dig passiv, hvis du føler at du ikke kan gøre noget, så bringer det ikke mere glæde i livet.
- For mig var det som et valg. Det var to veje, jeg kunne gå. Der var et mørk vej og der var et lys vej. Jeg tog den lyse, selv om den ikke var den nemmeste. Men jeg valgte at finde og gøre de ting, der gør mig glad.
Havde du ikke et følelse af at tingene falder i hak, de kommer som om de planlagt, både veninden med kalenderen og vennen med bogen? - Ja, det var ikke helt tilfældigt. Det lyder måske mærkeligt, men det var også en gave at få den ro og fordybelse. Det er ikke sikkert at jeg havde fået det ellers. Jeg var jo et meget aktivt menneske, jeg var uddannet bevægelsespædagog, underviser, så for mig var det helt modsatte grøft, at være i ro hele tiden. Jeg blev virkelig mærket af den proces, det at komme ind i mit indre univers, ind i en fordybelse, hvor jeg fandt min kreativitet og fandt en forandring i mig selv. Det er enormt spændende, og det kan jeg ikke lade være med at udtrykke, når jeg laver mine billeder, mine malerier. Jeg synes det er det vigtigste i livet: At være glad som menneske, så kan du skabe ringe i vandet og glæde andre, som så kan glæde andre igen. På den måde skaber vi den positive energi i livet. Det gør, at man kan rumme andre mennesker bedre og rumme forskelligheder bedre.

Hvordan går det så med dine smerter nu? Du har dem stadig?

- Ja, jeg har stadig smerter, men ikke i det samme omfang som før. Jeg er ikke længere tvunget til at tage den tunge medicin. Hertil er jeg kommet ved hjælp af en dygtig akupunktør og en smertepsykolog. Min koncentration om det kreative tegneunivers har hjulpet mig til at få et bedre liv. Dog kan jeg ikke løbe eller lave nogle pludselige vilde bevægelser. Det bliver jo vane nu at tænke over, hvordan jeg står og hvad jeg gør. Det har jeg jo gjort i mange år.

Men det får dig ikke til at gå i stå. Du udvikler dig hele tiden som kunstner?
- Ja, det blev også til en vane at male. Det tager jeg meget seriøst. Jeg begyndte at male i 2005 og begyndte at udstille ret tidligt i forløbet, vel vidende at jeg var på begynderniveau. Og det er sjovt at se hvordan tingene udvikler sig. Jeg har lært, at det at være kreativ er en vigtig kvalitet. Den hjælper med at klare livets udfordringer tænke nyt, tænke anderledes. Det bringer noget nyt, noget kvalitet, fordi kreativitet er at få set tingene på en nyt måde.
DalaiLama

Du har to billeder af Dalai Lama? Hvilken betydning har den mand for dig? Der er også olympiske cirkler på det ene af billederne.

- Han betyder enormt meget for mig fordi han i stort omfang repræsenterer en af de vigtigste kvaliteter, nemlig kærligheden. Han er jo en leder af sit folk, som blev smidt ud af sit eget land og det er svært for os at begribe det han har gjort for sit folk. Han er et unikt menneske, som har dedikeret sit liv til at hjælpe andre.

Hvad betyder han for dig personligt?


- Jeg har læst hans bog: "Kunsten at leve et lykkelig liv". Han har blandt andet den holdning til livet: "Vi må løse de problemer vi har, så godt vi kan, og hvis vi ikke kan løse dem, så må vi give slip på dem og komme videre." Han har så meget viden, så mange gode budskaber, som jeg bruger i mit liv og som jeg bruger til at lære at leve med mine smerter. Han er til stor inspiration for mig.  
dalaiakvarel

Hvis jeg ikke tager min egen smerte alvorligt, hvis jeg ikke tager ansvar, så går den ikke væk, så bliver det ikke bedre. Det samme kan gælde for os alle i andre aspekter af vores liv.
- Ro er vigtig, fordybelse er vigtig, og det er der ikke så meget tid til i vores samfund. Det er en gave i sig selv at føle at man er på vej. Hvad er dine værdier her i livet, og hvor et du på vej hen? Jeg har også portræt af Nelson Mandela, som er også en af de personer, der har levet et anderledes liv, lige som Dalai Lama. Han er fra en anden kultur, han var høvding og tilbragte det meste af sit liv i fængsel. Derfor har jeg lavet ham både som ung og gammel i samme ansigt.  
nelson1

Er det ikke sådan, at ofte de ting, som de fleste vil betragte som noget skidt, kan vendes om og man kan alligevel få noget godt ud af det, måske ikke lige det, man forventer. Og de gode ting, kan vise sin bagside, hvis man begynder at tage dem for givet og holder op med at værdsætte almindelige hverdagsting eller begynder at føre en livsstil, som i bund og grund er ødelæggende for en selv?

- Ja. Du skal lytte mere til andre mennesker og stille spørgsmål og finde ud af, hvad dit formål er her på Jorden. Jeg tror at hvis du virkelig finder ud af, hvad er det du vil med dit liv, bliver du et gladere menneske. Og det er jo ikke enkelt. Jeg fandt ud af det, ved at finde ting der gør mig glad. Men det kan jo være utroligt forvirrende, hvis du har lyst til det hele. Men det er jo ikke sådan at du kun behøver at have én ting i dit liv. Men jeg er taknemmelig for det jeg kan i dag. Jeg er taknemmelig for at jeg kan selv gå derhen og tage et glas vand. Jeg er taknemmelig for at jeg kan mærke hvor meget det betyder, at kunne klare sig selv.

- Man kan tænke meget over: Hvor henne i livet ville man være, hvis man havde fået alt det, man havde ønsket sig. Hvis tingene altid kørte på skinner. Ville man være der hvor man virkelig ønsker at være? Ville man være den man virkelig er? Man skal stille spørgsmålet. Hvad er det der gør mig glad? Og hvis man ikke laver noget, som man bliver glad for, så må man gøre noget for at ændre det. Man skal tage ansvar for sin egen glæde i stedet for at vente på at den kommer af sig selv!